Locatie

Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De stad wordt in de volksmond ook wel Mokum genoemd en ligt in de provincie Noord-Holland.  De gemeente Amsterdam heeft het grootste inwoneraantal van Nederland met ruim 850.000 inwoners.  De naam Amsterdam komt van de ligging nabij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. Kort na 1300 kreeg Amsterdam stadsrechten en in de Gouden Eeuw groeide de stad uit tot een van de belangrijkste handels- en havensteden ter wereld.

Amsterdamse grachten

Amsterdam is bekend om zijn unieke grachten. Sinds 2010 is de 17e -eeuwse grachtengordel met hoofdgrachten (Herengracht, Keizersgracht, Prinsengrachten en Singel) opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vanaf het begin hebben de natuurlijke en gegraven waterwegen een belangrijke rol gespeeld bij transport en waterbeheersing. Een kenmerk van de Amsterdamse grachten is dat het gegraven waterwegen zijn, in tegenstelling tot natuurlijke waterwegen zoals de Amstel en het IJ. Tegenwoordig hebben de grachten een belangrijke functie in het scheepvaartverkeer, vooral voor toeristische doeleinden.

Amsterdamse bruggen

Amsterdam heeft meer dan 1500 bruggen. Omdat de rol van het water tot halverwege de 19e eeuw belangrijker was dan dat van land. In de loop van de geschiedenis is het aantal bruggen voortdurend toegenomen. In de 16e eeuw had Amsterdam 52 bruggen,  in 1600 110 bruggen en in de 17e eeuw steeg het aantal bruggen naar 267. Tegenwoordig heeft de stad 1539 bruggen, 252 hiervan bevinden zich in de binnenstad. De allereerste bruggen in Amsterdam waren gemaakt van hout en hadden puur gebouwd vanuit functioneel oogpunt, een voorbeeld van een houten brug in de Magere brug. Daarna werden bruggen van ijzer, steen of beton gebouwd.