Het Museumplein

Locatie

Het Museumplein

Het Museumplein is een stadspark en plein dat net ten zuiden van het centrum van Amsterdam ligt. Het plein dankt zijn naam aan het Rijksmuseum, dat opende in 1885. Door de jaren heen wordt het plein door Amsterdammers gebruikt om te recreëren. De grasvlaktes nodigen uit tot picknicken, frisbeeën en voetballen. Toeristen gebruiken het plein om uit te rusten en als verzamelplaats voor busvakanties. Ook vinden er verschillende evenementen plaats op het Museumplein. Zoals De Parade en de Uitmarkt. Rondom het Museumplein bevinden zich diverse culturele bezienswaardigheden, zoals het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, Moco Museum en het Concertgebouw.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is een van de 16 Rijksmusea in Nederland. Sinds 1885 is het Rijksmuseum gevestigd in het Rijksmuseumgebouw. De collectie van het Rijksmuseum biedt en overzicht van de Nederlandse geschiedenis en kunst met werken van o.a. Vermeer, Hals en Rembrandt. De basis voor de collectie van het Rijksmuseum is de kunstverzameling die de stadhouderlijke familie door de eeuwen had opgebouwd. Het Rijksmuseumgebouw heeft ruim 80 zalen. Er worden onder andere schilderijen, beeldhouwkunst, prentkunst en Aziatische kunst. Topstukken zijn o.a. De Nachtwacht, Het melkmeisje, De bedreigde zwaan en Portret van een meisje in het blauw.

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum is volledig gewijd aan het werk van Vincent van Gogh. De collectie bevat zevenhonderd brieven, vijfhonderd tekeningen en ruim tweehonderd schilderijen van Van Gogh. Het museum opende in 1973 als rijksmuseum. Tegenwoordig is het museum een zelfstandige stichting. De schilderijen maken deel uit van de rijkscollectie. Veel bekende werken van Vincent van Gogh zijn te vinden in het Van Gogh Museum. Zoals Het gele huis, Zonnebloemen, De slaapkamer en De aardappeleters.

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam opende haar deuren in 1895. Het museum is een museum voor hedendaagse en moderne kunst en vormgeving. Vanaf 1874 zijn er bijna 90.000 objecten verzameld door het museum. Alle belangrijke kunststromingen in de 20e en 21e eeuw zijn hierin terug te vinden. Het gebouw van het Stedelijk Museum is vooral te herkennen aan de in 2012 geopende vleugel, met als bijnaam De Badkuip.

Moco Museum

Het Modern Contemporary Museum Amsterdam (kort Moco Museum) is een particulier museum gelegen aan het Museumplein in Villa Alsberg. Het museum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. In het Moco Museum zijn tentoonstellingen geweest van Andy Warhol en graffitikunstenaar Banksy.

Concertgebouw

Het Koninklijke Concertgebouw is geopend in 1888 en is thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest. In het Concertgebouw zijn 4 concertzalen te vinden: De Kleine Zaal, Grote Zaal, Spiegelzaal en Kleine Zaal. Het Concertgebouw heeft tijdens de viering van het 125-jarig bestaan in 2013 het predicaat Koninklijk ontvangen. Jaarlijks vinden er ca. 800 concerten plaats met ca. 850.000 bezoekers.

U kunt bij Van der Valk Amsterdam-Amstel fietsen huren waarmee u in slechts 15 minuten fietsen op het Musemplein staat!